Insta360 X3 Bundle Setler
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

İnsansız Hava Aracı Kayıt Sistemi

İnsansız Hava Aracı Kayıt Sistemi
 
Ağırlığı 500gr ve üstü İHA satanların, alanların, üretenlerin, ithal edenlerin ve uçuranların İHA kayıt işlemi yapmaları zorunludur.
İHA Kaydetmek İçin

İHA kaydetmekle yükümlü bireyler ve ticari işletmeler, öncelikle sisteme kayıt olmalıdır. İlgili mevzuat gereğince satılan araç bilgileri ile satın alanların kimlik bilgileri aynı gün içinde satışı yapan şirket tarafından; yurtdışından bireysel olarak getirilen, ithal edilen veya yurtiçinde devralınan araçlar ise ilgili birey ve şirketler tarafından en geç üç gün içinde sisteme kaydedilmelidir.Üç gün içinde kayıt edilmeyen araçların sahipleri hakkında cezai müeyyideler uygulunmaktadır.

 


 
İHA Uçurmak İçin

Türkiye Hava Sahasında, 500 gr ve üzeri İHA uçurmak isteyen pilotların sisteme kayıt olmaları ve SHGM’den onay almaları zorunludur. (bkz. SHT - İHA). İHA uçurmak isteyenlerin öncelikle sisteme kayıt olmaları gerekmektedir.
 
 


Uçuş İzni Almak İçin

İHA0 ve İHA1 sınıfı İHA’lar için, uçuşa yasaklı ve meskun mahal, kalabalık veya çok kalabalık bölgeler dışında kalan sahalarda SHGM’den uçuş izni alınması gerekmemektedir. Bunun dışındaki tüm İHA uçuşları için izin alınması zorunludur. Uçuş izni almak isteyenlerin öncelikle sisteme kayıt olmaları gerekmektedir.

 


 
İnsansız Hava Aracı Kayıt Olurken Dikkat Edilmesi Gerekenler
 

 
 Bireysel / ticari kayıt tiplerinin farkını biliyor musunuz?

 Ticari amaçlı İHA işlemi (ithalat, satış, alış, uçuş vb.) gerçekleştirecek kişilerin, bağlı oldukları tüzel kişilik adına işlem  yapabilmeleri için ticari kayıt tipini seçmeleri gerekmektedir.
 Kayıt süreci iki aşamalıdır ve her aşamadan sonra Genel Müdürlük tarafından onay verilmesi gerekmektedir. 1. Aşama: Kullanıcı (İHA Pilot) kaydıdır. TC Kimlik No, adres, telefon, eposta gibi kişisel bilgiler girilir ve ardından bir adet foto sisteme yüklenerek onaya gönderilir. 2. Aşama: İHA kaydıdır. Onay alan İHA Pilotu üzerindeki hava araçlarına ait bilgileri girerek sisteme kayıtlarını yapar. Bu aşamadan sonra Genel Müdürlük onayı ile birlikte bir kayıt numarası verilir. Bunun İHA üzerine yazılması veya yapıştırılması gerekmektedir.

   



İHA sahibinin sorumlulukları nelerdir?

(1) 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanununda "Yasaklar” başlıklı Madde 93'te yer alan hükümlerin ve bu Talimatın aksine hareket edilmesi, SHY-İPC kapsamında cezai yaptırımlara tabiidir.

(2) Tüm İHA sahipleri aşağıdakilerden sorumludur;

a) İHA ve sistemlerinin kategorisine göre üretici ya da Genel Müdürlük tarafından belirlenen şartlarda muhafaza edilmesinden,

b) İHA ve sistemlerinde tespit edilen veya uçuş emniyetini tehlikeye düşüren olay ve durumları en geç 48 saat içerisinde Genel Müdürlüğe rapor etmekten.

(3) SHGM tarafından onaylanmayan değişikliklerin sistemde yapılması veya bu talimattaki hükümlere aykırı iş ve işlemler yapılması durumlarında, SHGM tarafından yayınlanan sertifikalar, izinler ve verilen haklar sona ermektedir. SHGM sertifikaların, izinlerin ve beyanların geçerlilik şartlarının korunduğunu doğrulamak için rastgele denetimler yapma hakkını saklı tutar.

(4) İHA sahibi ve pilotu özel hayatın gizliliği ve mahremiyeti konusuna özen göstermelidir. Aksi halde 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili maddeleri kapsamındaki hükümler uygulanır.

Cezai müeyyideler

Genel Müdürlükten izin almayı gerektiren operasyonlar için izin alınmadan İHA uçuşu yapılması ve verilen yetkiler ile belirlenen hava sahaları dışında operasyon yapılması hallerinde ilgili şahıs ve işletmelere 2920 sayılı Kanunun 5 inci kısmında yer alan ceza hükümleri uygulanır.





IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.